•  1-3 dages levering 
  •  Fragt 39 kr. 
  •  Gratis fragt ved køb over 499 kr.

Kost og motion hænger sammen – bliv en bedre sportsudøver med den rette kost

Der er mange forskellige parametre, der spiller ind ift., om du har en sund og sportsklar krop. Der er nemlig ikke ét tiltag eller én idé alene, der vil kunne have en komplet indvirkning på din krops sundhed eller sportslige funktionsniveau.

I stedet for bør du have et bredere perspektiv og, vigtigst af alt, sætte dig ind i sammenhængen mellem kost og motion. Med den rette forståelse for, hvordan kost og motion spiller sammen, vil du nemlig kunne forbedre dine sportspræstationer markant og simpelthen blive en bedre sportsudøver.

I dette indlæg kan du læse mere om den helt grundlæggende sammenhæng mellem sundhed, kost og motion og få inspiration til, hvordan du kan forbedre dine egne sportspræstationer ved at kombinere dit fokus på kost og sport.

 

Hvad er vigtigst – kost eller motion?  

Mange vil genkende, at man kan føle trang til at sætte ind på enten madfronten eller med træning, når der skal ske noget med fysikken. Efter en periode med mange usunde valg kan man beslutte sig for udelukkende at spise sunde madvarer, mens man efter en stillesiddende periode derhjemme kan føle behovet for at snøre løbeskoene og komme ud at røre sig igen.

Dette grundlæggende spørgsmål – om kost eller motion er vigtigst – er blevet stillet utallige gange af utallige mennesker, der for eksempel har stået over for at påbegynde et vægttab eller af andre grunde gerne vil fokusere på at optimere kroppens udseende og/eller ydeevne.

Svaret på dette spørgsmål er dog lidt som at skulle svare på, om det var hønen eller ægget, der kom først. For faktisk opnår man ikke sit fulde potentiale ved at fokusere på enten kost eller motion. Det handler i langt højere grad om at forstå sammenhængskraften imellem de to og dermed få forståelse for, at man opnår mere virkningsfulde og solide resultater ved at fokusere på begge dele.

Forskningen på dette felt – om det er kost eller motion, der er vigtigst, når det kommer til vægttab eller øget sportspræstation – er altså tvetydig. Men én ting er sikker, og det er, at du under alle omstændigheder ikke går galt i byen med at øget fokus på sund kost og motion.

 

Gør sund kost og motion til en livsstil

Hvis du gerne vil forbedre dine sportslige præstationer, kan du altså med fordel fokusere på både din kost – om den er sund, og om den giver dig den benzin, din krop skal bruge for at yde optimalt – og på din træning. Din træning skal afstemmes med din krop. Det vil sige, at du hele tiden skal presse dig et skridt længere mod målet, uden at du presser den for hårdt i forhold til, hvad den er klar til.

Her kommer livsstilsvalgene også ind i billedet. Når du vælger at fokusere på helheden, fremfor de enkelte dele, der kan øge din præstation, vil dit grundlag også blive bedre. Spiser du sundt, vil din krop være mere beredt til at stå imod fysisk pres. Presser du din krop, gør du den stærkere, og den vil have brug for sundere energikilder for at bevare sin fysik. Vælger du de rette ting og den rigtige kvalitet for dig – både når det gælder kost og træning – vil resultatet kunne ses på hele linjen.

Derudover er det også vigtigt, at du sørger for at have det rette udstyr tilgængeligt, der gør det til en god helhedsoplevelse at spise godt og træne rigtigt. Det kan for eksempel være at have det rigtige fitnesstøj til dig og din krop. Noget, der giver dig motivation og en god selvfølelse, når du iklæder dig det, og som støtter dig i din træningsproces.

Det kan også være løbetøj og løbesko, der vil være en essentiel del af den faste rutine, hvis du løbetræner, og hvor du ikke skal gå på kompromis med kvaliteten. Alle delelementer spiller ind på helheden, og når helheden er din fysiske præstation, spiller alt fra kostvalg til udstyrsvalg ind ift. oplevelsen og ikke mindst resultaterne.

 

Drop den hurtige kur – spis og træn hellere regelmæssigt og varieret

I tråd med det forrige afsnit vil rigtig mange kunne nikke genkendende til at have truffet den hurtige beslutning om, at det er tid til at gå på kur – enten i forhold til kost eller træning eller begge dele i en streng kombination.

Mange eksperter vil dog ikke ligefrem anbefale, at man fra den ene dag til den anden kaster sig ud i en restriktiv diæt eller et hårdt træningsprogram – og slet ikke kun for en periode, hvorefter man vender tilbage til hverdagens magelighed. Det gælder nemlig ikke, at det, man opbygger på en sådan kortere periode, vil kunne vare i lang tid efterfølgende.

Sund kost og træning er noget, man skal opretholde løbende og stabilt for at kunne nyde godt af de resultater, det giver. Derfor er det også langt mere anbefalelsesværdigt på den lange bane, at man forsøger at implementere en glæde omkring sine valg – for kosten og for træningen. Snarere end at man reagerer på basis af tvang eller en anden negativ følelse, der får én i gang med en kur.

 

Fordelene ved sund kost for sportsudøveren

Det er altså for den målrettede sportsudøver, såvel som for den regelmæssige motionist, en god idé at huske at prioritere den sunde kost. Med de rette kostvalg og en varieret og nærende diæt kan man nemlig udvikle sine præstationsmuligheder og opnå flere og bedre resultater.

En sund kost vil typisk inkludere masser af grøntsager, frugt, nødder, kornprodukter, magert kød og mejeriprodukter med lav fedtprocent. Man vil almindeligvis sige, at en sund kost indeholder færre kalorier og flere næringsstoffer. Men det er her, træningen også kommer ind i billedet, da man ved fysisk aktivitet vil forbrænde kalorier. Derfor er det også de sunde af slagsen, man med mere ro i sindet kan spise, hvorimod man bør undgå eksempelvis de umættede fedtsyrer.

Når du spiser sundt, og derudover motionerer regelmæssigt, vil de sunde valg også have en effekt på dit generelle humør og din sindsstemning. Du vil simpelthen stimulere din hjerne på en anden vis, der udløser flere glædeshormoner, og som er med til at skabe balance, ro og positive følelser.   

Den sunde kost er derudover – og i samspil med motionen – med til at nedsætte risikoen for at udvikle livsstilssygdomme såsom hjerte- og karsygdomme, diabetes og forhøjet blodtryk. Dét er bestemt også værd at have med i ligningen, når du træffer beslutningen om at lægge din livsstil om til sundere kostvalg.

 

Krop, kost og motion – det handler om at skabe balance

Et nøgleord, som du kan tage med dig fra dette indlæg, er balance. Det handler om at skabe balance, når man gerne vil i gang med en livsstilsændring eller rette op på de grene af det holistiske sundhedsbillede, som man ikke er kommet til endnu.

Det er derfor også vigtigt, at man lytter til sin krop og dens specifikke behov. Det gælder både for kostplanlægning og for træning og motion. Man kan hurtigt komme til at køre i et for hurtigt gear på planlægningsfronten, når man gerne vil opnå resultater, men det er alfa og omega, at man sørger for, at kroppen – og hovedet – kan følge med i de ændringer, man foretager sig. På denne måde vil der være langt større chance for, at man både får implementeret og fastholder ændringerne i sit hverdagsliv.

Når det kommer til kost, gælder det altså ikke blot om at skabe sig en restriktiv diæt, og så kommer man i mål. Det handler snarere om at planlægge den mest fordelagtige kost for ens krop og aktivitetsniveau og -form. Det samme gælder træningen. Den skal passe til ens krop, livsstil og generelle mindset. Dyrker man en sportsgren, som man virkelig holder af og finder glæde ved at udøve, vil man holde ved den i langt højere grad, end hvis man presser sig til en træning, som man ikke oprigtigt holder af.

Du bliver således en bedre sportsudøver, hvis du også husker at fokusere på din kost. Men ikke udelukkende af den grund. Når du finder en balance i alle aspekterne – både kost, motion og sundhedsønsker – vil du være langt bedre klædt på i forhold til at nå dine sundheds- og træningsmål.