•  1-3 dages levering 
  •  Fragt 39 kr. 
  •  Gratis fragt ved køb over 499 kr.

Vaskeguide til sportstøj | Sådan skal dit sportstøj behandles | Læs her

Vaskeguide til træningstøj: Forlæng dit sportstøjs levetid med disse simple råd

Du kender det helt sikkert: Din absolutte favorit-sportstrøje, som du ellers kun har gået med et par måneder, er allerede begyndt at se slidt ud, og desuden lugter den også lidt sjovt. Farven er falmet, og trykket på ryggen skaller. Øv med øv på! Dette scenarie skyldes, at trøjen simpelthen ikke er i god nok kvalitet. Men det kan altså også skyldes, at den simpelthen ikke er blevet behandlet hensigtsmæssigt. Det kan godt være lidt af en jungle at finde rundt i, hvordan den ene og den anden type af tøj og sportstøj skal behandles, og især hvordan det skal vaskes. Må uld få skyllemiddel, må shorts få kogevask, og hvordan er det nu liiiige med nylon i en tørretumbler? Bare rolig, herunder får du vores råd til den mest hensigtsmæssige behandling af tøjet i klædeskabets sportsafdeling. 

Psst. Nederst i artiklen finder du den hurtige guide til vaske-regler for forskellige typer af sportstøj.

Skån dit sportstøj med vores 8 konkrete råd

Er du vant til at vaske dit fitnesstøj sammen med dit arbejdstøj og din vandrejakke sammen med dine håndklæder – så vil vi anbefale, at du stopper med det samme. Det kan nemlig nedsætte dit træningstøjs levetid væsentligt, hvis du vasker og generelt behandler det forkert. Men så tænker du måske: Jamen, hvordan vasker man så sportstøj rigtigt? Det kræver faktisk ikke meget at passe godt på dit sportstøj til indendørs og udendørs brug, så det både beholder form, farve og funktion uden at lugte. Det handler blot om at ændre i dine vaner, så det bliver naturligt. Herunder finder du vores bedste (og meget konkrete) råd til korrekt pleje og vask af sportstøj. 

#1 Invester i træningstøj i god kvalitet

Først og fremmest er det altid en god idé at investere i sportstøj i ordentlig kvalitet. Det behøver ikke at koste en formue, og tøj i ordentlig kvalitet holder sig altså bare pænt i længere tid. Det er, hvad end der er tale om helt almindeligt hverdagstøj eller træningstøj. Her hos Liga Sport finder du massevis af billigt kvalitetstræningstøj, som med den rette pleje kan holde sig pænt i lang tid. 

#2 Lad dit sportstøj lufte hurtigst muligt efter brug

Sportstøj og andet tøj til udendørsbrug bliver helt naturligt fugtigt, når du sveder. Sådan et fugtigt miljø er det perfekte grosted for bakterier, særligt hvis du glemmer at tage dit tøj ud af tasken efter din træning. Derfor er det vigtigt at gøre det til en vane at hænge dit sportstøj op hurtigst muligt efter brug, så det kan tørre, inden det kommer i vasketøjskurven. Har dit sportstøj også tendens til at lugte, anbefaler vi, at du hænger det til tørre udenfor. Det har en modvirkende effekt på svedlugten i tøjet, og så risikerer du heller ikke, at det spreder sig til resten af hjemmet ;-)

#3 Vask sportstøj i vaskemiddel til sportstøj

Du kan som sådan godt bruge et ganske almindeligt vaskemiddel til dit sportstøj, men vil du være sikker på at give det optimal pleje, bør du investere i et specifikt vaskemiddel til sportstøj. Der findes mange forskellige vaskemidler til sportstøj i forskellige prisklasser på markedet. Det er bare at finde din favorit.

#4 Skån dit sportstøj (og miljøet) ved at vaske ved lave temperaturer 

Man kan hurtigt blive fristet til at vaske sit sportstøj på 40-60 grader, og det er helt forståeligt. Men når du vasker dit tøj i varmt vand, ødelægger det tøjets elastiske evne, og derfor er det faktisk bedst at vaske tøj i koldt vand, når det er muligt. Lugter dit tøj meget, er det dog bedst at vaske tøjet ved 40 grader (polyester kan også godt tåle 60 grader en sjælden gang imellem). Har din vaskemaskine endda et program specifikt til sportstøj, så brug gerne det, når du vasker.

#5 Undgå for høj centrifugering

Undgå at centrifugere dit træningstøj for voldsomt, da det kan gøre tøjet skævt og slidt at se på. Vi anbefaler, at du ikke centrifugerer ved mere end 800 omdrejninger/min. Da træningstøj som regel er lavet i materiale, som tørrer relativt hurtigt, kan du sagtens skrue lidt ned for centrifugeringen. 

#6 Vend altid vrangen ud på dit sportstøj

Når du vender tøjet på vrangen, skåner du tøjets overflade. Det betyder, at farven og eventuelle tryk på tøjet holder længere. Dette tip gælder faktisk for alt dit tøj. 

#7 Drop skyllemidlet 

Skyllemiddel kan virke som en rigtig god idé, når du vasker sportstøj, særligt hvis det har tendens til at lugte. Det er dog en rigtig god idé at kvitte skyllemidlet, når du vasker sportstøj (og tøj generelt), da skyllemiddel faktisk kan gøre sådan, at svedlugten bliver hængende i tøjet. Samtidig er kemikalierne i skyllemiddel hverken godt for miljøet eller for farverne i dit tøj. Bor du i et område med meget hårdt vand, eller har dit tøj tendens til at lugte, kan du erstatte skyllemidlet med en kop eddike, der både tager lugten og gør dit tøj mere blødt.  

#8 Brug vaskepose, især til dit træningstøj med tryk

Når vi siger vaskepose, tænker du nok straks på at vaske dit undertøj. Men faktisk er en vaskepose også en rigtig god idé at bruge til tøj, som er mere sart eller har tryk, da den er med til at beskytte tøjet mod slid. 

Hvad betyder vaskesymbolerne i mit sportstøj?

Det absolut vigtigste råd til behandling af dit sportstøj må dog være at følge de vaskeanvisninger, som er i tøjet. Her finder du al den information, du behøver for at give dit træningstøj optimal behandling. Har du svært ved at greje symbolernes betydning? Vi giver dig den korte forklaring her:

Temperatur/grader-symboler

Symbolerne her er nogle af de vigtigste, du finder i dit sportstøjs vaskeanvisning. De fortæller dig nemlig, hvor høje temperaturer dit tøj kan tåle. Står der 30, ja så må du altså maks. give dit tøj en vask på 30 grader. Det samme gælder for 40, 60 og 95 (husk dog, at selvom tøjet måske kan tåle 40 grader, har det bedst af koldere vand). 

Én streg under skålen indikerer, at tøjet skal vaskes på et skånsomt program. To streger indikerer ekstra skånsom vask, fx et uldprogram. Hånden i skålen betyder, at du skal vaske dette stykke tøj i hånden, og krydset over skålen betyder, at tøjet slet ikke må vaskes. 

Er du i tvivl om, hvad de andre vaskesymboler betyder? Du finder en udførlig forklaring på alle de forskellige symboler i denne artikel om vaskesymboler skrevet af Samvirke.

Mit sportstøj lugter efter vask. Hvad gør jeg?

Sved lugter i sig selv ikke, men først når det kommer i kontakt med bakterier (som eksempelvis kan sidde i armhulen), begynder sved at lugte. Denne lugt kan sætte sig i dit sportstøj, og i nogle tilfælde kan den være svær at slippe af med igen – selv efter gentagen vask. Særligt sportstøj i polyester, som ofte er svedtransporterende, kan komme til at lugte en del. Heldigvis er der råd at komme efter.

Har lugten sat sig godt fast i dit tøj, er der ingen grund til at købe sig fattig i dyrt vaskemiddel til sportstøj, som lover at fjerne lugten. Faktisk er eddike som regel vejen frem. Du kan starte med at forsøge dig med eddike i vaskemaskinen. Du kommer blot en skefuld eddike i rummet, hvor du ellers ville komme skyllemiddel i, og så vil eddiken både hjælpe med at blødgøre dit tøj og fjerne eventuelle lugte. Er det ikke nok, kan du også lægge dit sportstøj i blød i en halv times tid, inden du vasker det. Blandingen, som tøjet skal lægges i, kan bestå af ½ dl eddikesyre eller citronsyre til 1 liter vand. Har du Rodalon Indendørs stående, kan det også bruges. Så skal du bruge ½ dl Rodalon til 2 liter vand. Vil du gerne skåne miljøet mest muligt, bør du dog bruge eddike- eller citronsyre-løsningen frem for Rodalon-løsningen. 

Den hurtige guide til vask af forskellige typer sportstøj

Herunder finder du den hurtige guide til, hvordan du skal behandle træningstøj i nogle af de materialer, som du typisk finder heri. 

  • Sportstøj med elastan
    Sportstøj, som indeholder elastan, tåler ikke 60℃, da elastanen ødelægges, når det bliver vasket over 40℃. Vær derfor opmærksom på, at selvom vaskeanvisningen måske siger noget andet, bør tøj med elastan vaskes ved lav temperatur, gerne 30℃.
     

  • Sportstøj i akryl
    Akryl, der også går under navnene Courtelle, Dralon og Orlon, skal vaskes ved højst 40℃ og må ikke komme i tørretumbleren.
     

  • Sportstøj af bomuld
    Bomuld tåler kogevask, men foretrækker dog mildere vask ved 40 ℃. Husk altid at tjekke vaskeanvisningen for det enkelte stykke bomuldstøj. Er der ikke angivet andet, må det gerne tørretumbles, men der er en risiko for, at tøjet skrumper en smule i størrelsen.
     

  • Sportstøj i uld
    Sportstøj i uld har den fordel, at det til en vis grad er selvrensende. Derfor kan du med fordel hænge dit sportstøj i uld til tørre udenfor, og nøjes med at vaske det ved en lav temperatur eller slet ikke vaske det. Proteinstoffet kreatin, som du finder i uld, forhindrer nemlig udviklingen af duftstoffer og bakterier.
    Vær opmærksom på, at tøj af uld ikke tåler maskinvask med varmt vand.
     

  • Sportstøj med nylon
    Nylon er et sart materiale, som ikke tåler vask ved for høje temperaturer, da det kan få dit nylontøj til at krympe. Derfor bør nylon heller ikke komme i tørretumbleren eller stryges ved for høje temperaturer.
     

  • Sportstøj med polyester
    Polyester bliver ofte brugt sammen med uld eller bomuld og er fremstillet i syntetiske fibre. Derfor kan polyester vaskes ved stort set alle temperaturer afhængigt af, hvad det er kombineret med. Tjek altid din vaskeanvisning.
     

  • Sportstøj og outdoor-beklædning med polyolefin
    Polyolefin finder du tit i outdoor-tøj. Det skal vaskes og stryges ved lave temperaturer, og efter vask bør det lufttørre og altså ikke komme i tørretumbleren.
     

  • Sportstøj med viskose
    Viskose kan vaskes mellem 40℃ og 60℃, tjek derfor altid vaskeanvisningen. Det har tendens til at krympe, når det bliver vådt, men det kan let få sin oprindelig form igen, hvis du dampstryger det og hænger det på bøjle.